Skip to main content

Svetski dan zaštite životne sredine pod sloganom “Vreme je za prirodu” obeležili smo 5. Juna, kako bi podigli svest o vrednostima prirode i pozvali na akcije za njeno očuvanje.

Tokom protekle godine, svedočili smo izražavanju zabrinutosti omladine  po pitanju eksploatacije i uništavanja životne sredine. Zahtevali su hitno angažovanje vlada, kako bi se osigurala zdravija budućnost za naredne generacije. Takođe smo svedočili posledicama značajnih zagađenja vazduha i vode po naše zdravlje širom sveta, te naravno i trenutne pandemije.

Hitnost zaštite životne sredine, koja je izvor zadovoljavanja svih ključnih ljudskih potreba, u centru je pažnje više no ikada do sada. Osmišljena rešenja pokazuju se kao finansijski zahtevna i složena, te zahtevaju nove pristupe. Očigledno je da su svi direktno pogođeni i od svih se zahteva da učestvuju: vlade, preduzeća i građani.

Evropa je odlučna da pruži primer i predvodi svojim novim Zelenim sporazumom (Green Deal). Razvijaju se strategije, predlažu akcije i osiguravaju sredstva za suočavanje sa ovim izazovima. Svi će biti uključeni, u svim sektorima i na svim nivoima.

Zapadni Balkan se pridružuje ovom procesu. Radna grupa za biodiverzitet jugoistočne Evrope, tehničko i savetodavno telo koje okuplja stručnjake iz vlade, akademskog sektora i civilnog društva, daje doprinos Zelenoj agendi za zapadni Balkan, koja je trenutno u pripremi.

Pozivamo i vas da se založite za zaštitu životne sredine, u okviru vašeg domena i mogućnosti. Informišite se i uključite se.

https://www.facebook.com/BiodiversityORF/

https://balkangreenenergynews.com/category/giz-orf-bdu/

#ZAPRIRODU #POLITICKARESENJA #MEDJUNARODNISTANDARDI #EDUKACIJA #LOKALNEAKCIJE #GLASGRADJANA #GIZ #ORFBDU


Više informacija:

  • Svetski dan zaštite životne sredine, ove godine sa zvaničnim domaćinima Kolumbijom i Nemačkom
  • Nova EU Strategija za biodiverzitet 2030 „Vratimo prirodu nazad u svoje živote“ nudi rešenja ne samo za očuvanje prirode, već i za kvalitet vazduha i vode, poljoprivredu, ekonomski oporavak, obrazovanje i još mnogo toga
  • Evropski Zeleni sporazum pokriva sve sektore ekonomije, uključujući čiste tehnologije, industriju, transport, energetiku, građevinarstvo i svetske ekološke standarde

© 2024 Nemačka saradnja u Srbiji. Sva prava zadržana.